OVER NL-NOSEWORK

NL-Nosework

NL-Nosework is een detectie sport, waarbij de hond ‘hides’ van uiteindelijk 3 verschillende geuren of combinaties van geuren dient te detecteren en verwijzen. De geuren die gebruikt worden zijn lavendel, eucalyptus en anijs, welke door de stichting op bepaalde wijze en met een bepaald merk olie zelf te maken zijn, zie ‘geuren aanmaken’ 

Na het aanvragen van een startlicentie, en het slagen van een ‘geurherkenninstest’ (GHT) kan de geleider zijn hond in gaan schrijven voor wedstrijden.

Er zijn 4 onderdelen (interieur, exterieur, voertuig, container) waarin, door de keurmeester geplaatste, ‘hides’, binnen een door de keurmeester te bepalen maximale tijd, door de hond dient te worden gevonden, verwezen en door de geleider dient te worden afgeroepen.

Er zijn verschillende niveau klassen, en door een maximaal aantal punten met een maximaal aantal fouten kan het team promoveren naar een volgende klasse.

De klassen zijn als volgt:

  • NW-Junior (honden van 8-12 maanden leeftijd)
  • NW-1 (honden vanaf 12 maanden leeftijd)
  • NW-2, na promotie uit NW1 (honden vanaf 15 maanden leeftijd)
  • NW-3, na promotie uit NW2
  • NW-Elite, na promotie uit NW3
  • NW-Senior, na promotie uit NW1, honden vanaf leeftijd van 8 jaar, niet verplicht

Meer informatie en de regels kunt u lezen in de wedstrijdreglementen

Geschiedenis en ontstaan:

Drie Amerikaanse honden instructeurs, Ron Gaunt, Amy Herot and Jill-Marie O'Brien, uit zuid California hebben de  NACSW (National Association of Canine Scent Work ) opgericht en zijn fun-nose-work lessen gaan geven en wedstrijden gaan organiseren, die tot titels leiden, om huishonden mensen een kans te geven om hun hond hun meest geavanceerde zintuig te gebruiken, hun neus. Deze sport heet in Amerika ‘K9-Nosework’.

Deze zeer populaire sport is overgewaaid naar Scandinavië waar in 2014 Nosework officieel opgestart is in Zweden, en in 2017 in Finland en in Denemarken.

In 2016 kwam Bianca Verweijmeren via haar jaarlijkse trainingsbezoeken aan Denemarken bij Iben Marianne Krarup Pedersen,  in aanraking met deze fantastische sport, welke zij via enkele introductie workshops in Nederland bekend heeft gemaakt.

In de zomer van 2018 heeft een groep enthousiaste mensen (Bianca Verweijmeren, Diko Kamphorst, Ben Denekamp, Claudia Leijs, Tamara Jeroense, Francien Christophersen, Roos van Uden en Karen Selhorst) zich ingezet om deze sport in Nederland te introduceren en  is de ‘Stichting NL-Nosework’ op 5 september 2018 officieel opgericht.